1. Pozostał Blikle, zresztą późniejsza niż tamte firma. Drugim w kolejności był Antoni Wiesław (1873— —1934). Ojciec wysłał go na praktykę do Łodzi, skąd przywiózł dyplom mistrza cukierniczego. W roku 1903 Antoni-junior objął prowadzenie firmy. Blikle II do­konał wielu zmian w cukierni, m.in. skasował bilardy przebudował salę, co spowodowało zmianę charak­teru lokalu. Od szesnastego roku życia uczył się fachu Jerzy (ur. w 1906 r.) syn Antoniego Wiesława. Praktykował u ojca, ale egzaminy czeladnicze zdał u Briesemeistra, właściciela sławnej kawiarni „Szwajcarska”. Równo­cześnie studiował w Wyższej Szkole Handlowej, uzy­skując absolutorium. Prowadzi firmę od roku 1928 (obecnie w rodzinnej spółce ze swą siostrą, Zofią). To on przebudował całkowicie przedsiębiorstwo, powięk­szył je i unowocześnił. To on przeżył jego zagładę on znalazł potem dość sił, by dźwignąć je z gruzów.

Antoni Kowalski

By Antoni Kowalski

Witam na moim blogu! Nazywam się Antoni Kowalski na co dzień jestem fotografem i pracuje jednej z dużych krajowych gazet. Świat mediów znam od podszewki, a pisanie bloga to moje dodatkowe zajęcie. Mam nadzieję, że podobają Ci się treści jakie tutaj zamieszczam! Zachęcam do pozostawienia swojej opinii w komentarzach!

Dodaj komentarz