- Jest swoistym paradoksem, że więcej przyjemności z jedzenia mają ci, którzy nie przywiązują do niego zbytniej wagi, niż ci, dla których stanowi ono coś ważnego w życiu. Dodatkowym zachowaniem prowadzącym do wolnego jedzenia jest zatem smakowanie tego, co spożywamy (z drugiej strony wolne jedzenie ułatwia smakowanie). Również zachowania polegającego na smakowaniu możemy się nauczyć, kładąc na języku kawałek czegoś dobrego i próbując opisać słowami jego smak. Po kilku takich próbach przekonamy się, że można różnicować smaki, tak jak bukiety różnych gatunków wina, i że smakowanie sprawia przyjemność.Jest wszakże pewien warunek, który musi być spełniony, żeby można było smakować spożywany pokarm, a mianowicie musimy odczuwać głód. Jak już wspomnieliśmy, osoby objadające się nadmiernie nie znają tego’ uczucia i dlatego między innymi tak trudno jest im smakować spożywane potrawy. Stąd wcześniej sformułowane zalecenie, żeby jadać tylko o określonych godzinach.