1. Jest swoistym paradoksem, że więcej przyjemności z jedzenia mają ci, którzy nie przywiązują do niego zbytniej wagi, niż ci, dla których stanowi ono coś ważnego w ży­ciu. Dodatkowym zachowaniem prowadzącym do wolnego jedze­nia jest zatem smakowanie tego, co spożywamy (z drugiej strony wolne jedzenie ułatwia smakowanie). Również zachowania pole­gającego na smakowaniu możemy się nauczyć, kładąc na języku kawałek czegoś dobrego i próbując opisać słowami jego smak. Po kilku takich próbach przekonamy się, że można różnicować smaki, tak jak bukiety różnych gatunków wina, i że smakowanie sprawia przyjemność.Jest wszakże pewien warunek, który musi być spełniony, żeby można było smakować spożywany pokarm, a mianowicie musimy odczuwać głód. Jak już wspomnieliśmy, osoby objadające się nadmiernie nie znają tego’ uczucia i dlatego między innymi tak trudno jest im smakować spożywane potrawy. Stąd wcześniej sformułowane zalecenie, żeby jadać tylko o określonych godzi­nach.
Antoni Kowalski

By Antoni Kowalski

Witam na moim blogu! Nazywam się Antoni Kowalski na co dzień jestem fotografem i pracuje jednej z dużych krajowych gazet. Świat mediów znam od podszewki, a pisanie bloga to moje dodatkowe zajęcie. Mam nadzieję, że podobają Ci się treści jakie tutaj zamieszczam! Zachęcam do pozostawienia swojej opinii w komentarzach!

Dodaj komentarz