Przerwy między posiłkami dają w efekcie owo uczucie nie­zbyt silnego głodu, które następnie ułatwia smakowanie pokar­mów.Gdy obserwujemy osoby szczupłe w czasie jedzenia, zau­ważamy, że często po włożeniu do ust kolejnego kęsa odkładają na chwilę sztućce. I ten rodzaj zachowania zmniejsza tempo spo­żywania pokarmu, jego ilość, a także ułatwia żucie i jedzenie ze smakiem. Kolejnym prostym zachowaniem, którego możemy się nauczyć, jest więc odkładanie sztućców po każdym łyku zupy, kęsie drugiego dania.Bardzo ważne jest przerwanie na jakiś czas jedzenia. Chodzi tu nie tylko o odkładanie sztućców między poszczególnymi kęsa­mi, ale przerwanie jedzenia na dłuższą chwilę, w czasie której mamy czas na to, żeby porozmawiać z innymi osobami czy z go­spodynią wymienić uwagi na temat smaku spożywanej potrawy. Również ten rodzaj zachowania hamuje tempo jedzenia, prowa­dząc do zmniejszenia ilości spożywanego pokarmu.

Antoni Kowalski

By Antoni Kowalski

Witam na moim blogu! Nazywam się Antoni Kowalski na co dzień jestem fotografem i pracuje jednej z dużych krajowych gazet. Świat mediów znam od podszewki, a pisanie bloga to moje dodatkowe zajęcie. Mam nadzieję, że podobają Ci się treści jakie tutaj zamieszczam! Zachęcam do pozostawienia swojej opinii w komentarzach!

Dodaj komentarz