Przerwy między posiłkami dają w efekcie owo uczucie niezbyt silnego głodu, które następnie ułatwia smakowanie pokarmów.Gdy obserwujemy osoby szczupłe w czasie jedzenia, zauważamy, że często po włożeniu do ust kolejnego kęsa odkładają na chwilę sztućce. I ten rodzaj zachowania zmniejsza tempo spożywania pokarmu, jego ilość, a także ułatwia żucie i jedzenie ze smakiem. Kolejnym prostym zachowaniem, którego możemy się nauczyć, jest więc odkładanie sztućców po każdym łyku zupy, kęsie drugiego dania.Bardzo ważne jest przerwanie na jakiś czas jedzenia. Chodzi tu nie tylko o odkładanie sztućców między poszczególnymi kęsami, ale przerwanie jedzenia na dłuższą chwilę, w czasie której mamy czas na to, żeby porozmawiać z innymi osobami czy z gospodynią wymienić uwagi na temat smaku spożywanej potrawy. Również ten rodzaj zachowania hamuje tempo jedzenia, prowadząc do zmniejszenia ilości spożywanego pokarmu.