- Zajmowanie się innymi sprawami nie tylko zwiększa liczbę sytuacji, które wywołują tendencje do spożywania pokarmów, a więc nadmiernego przejadania się, ale — co więcej — wskutek odwracania uwagi od tego, co się je i jak się je, dodatkowo zwiększają one ilość spożywanych pokarmów zwykle o dużej wartości kalorycznej (słodycze). Tak więc kolejny element, który może stać się elementem programu samomodyfikacji zachowań w tym zakresie, to unikanie łączenia ze sobą czynności jedzenia z innymi czynnościami.Orientując się, jakie sytuacje (w jakim czasie) wywołują : nasze zachowania związane ze spożywaniem pokarmów, powin- I niśmy przygotować plan ich spożywania. W rubryce „Plan” na początku arkusza samoobserwacji zapisujemy godzinę spożywania danego posiłku, rodzaj i ilość spożywanego pokarmu. Tego rodzaju plan w pewnym stopniu ogranicza liczbę sytuacji wywołujących tendencję do jedzenia. W planie takim można również z góry przewidywać pewne sytuacje, w których będziemy jeść więcej (imieniny), oraz ilość spożywanych pokarmów.