Miejsce, w którym spożywamy posiłki, powinno być w specjal­ny sposób nakryte, obrusem czy serwetką, a samo jedzenie na­leży umieścić na talerzu. Tego rodzaju nakrycie miejsca spoży­wania posiłków będzie prowadzić do ograniczania przypadkowe­go jedzenia, gdy miejsce, w którym jemy, nie jest w określony sposób przygotowane. Można jako zasadę przyjąć: jem tylko w miejscu nakrytym, na talerzu, za pomocą sztućców itp.Zwraca się również uwagę na to, że samo jedzenie należy w odpowiedni sposób przygotować: pokroić, udekorować itp. Tego rodzaju przygotowanie pokarmu jest również jednym z zabiegów prowadzących do zmniejszenia liczby sytuacji wywołujących zachowania związane ze spożywaniem pokarmów, a tym samym zmniejsza szanse przypadkowego jedzenia. Z dotychczasowych rozważań dotyczących czasu i miejsca spożywania posiłków wy­nikają pewne inne zalecenia.Spożywając jakiś pokarm należy poświęcić czas tylko tej czynności, nie wolno jednocześnie zajmować się jakimiś innymi sprawami, takimi jak czytanie książki czy oglądanie TV.

Antoni Kowalski

By Antoni Kowalski

Witam na moim blogu! Nazywam się Antoni Kowalski na co dzień jestem fotografem i pracuje jednej z dużych krajowych gazet. Świat mediów znam od podszewki, a pisanie bloga to moje dodatkowe zajęcie. Mam nadzieję, że podobają Ci się treści jakie tutaj zamieszczam! Zachęcam do pozostawienia swojej opinii w komentarzach!

Dodaj komentarz