Aby nauczyć się nowych zachowań w zakresie spoży­wania pokarmów, warto zastanowić się, czyje zachowania wziąć za wzór, który można naśladować. Wzorem takim są zachowania ludzi szczupłych, którym jakże często zazdroszczą mający nad­wagę. O tych zachowaniach, sytuacjach, w których one wystę­pują, dużo piszą tacy autorzy, jak H. Fensterheim i J. Baer (7); R. Sharpe i D. Lewis (41), D. C. Rirnm i J. C. Masters (34). One też będą stanowić podstawę informacji, które poniżej przedstawimy.Zacznijmy od cech sytuacji, w których spożywamy posiłki.Obserwacje osób szczupłych wskazują, że mają one ten­dencję do spożywania posiłków w określonym, mniej więcej tym samym czasie. Osoby jedzące więcej niż potrzeba (przybierające na wadze) mają tendencję do spożywania pokarmów nie tylko  określonych, wynikających z planu dnia godzinach (np. śnia­danie 7.00; drugie śniadanie 11.00; obiad 15.00 i kolacja 20.00), ale spożywają różnego rodzaju pokarmy w przerwach między po­siłkami, jakąś kanapkę, cukierek itd. Jest to zapewne związane ze wspomnianym podsuwaniem nam w dzieciństwie smakołyków o    różnych porach, bez względu na pory posiłków.

Antoni Kowalski

By Antoni Kowalski

Witam na moim blogu! Nazywam się Antoni Kowalski na co dzień jestem fotografem i pracuje jednej z dużych krajowych gazet. Świat mediów znam od podszewki, a pisanie bloga to moje dodatkowe zajęcie. Mam nadzieję, że podobają Ci się treści jakie tutaj zamieszczam! Zachęcam do pozostawienia swojej opinii w komentarzach!

Dodaj komentarz