Aby nauczyć się nowych zachowań w zakresie spożywania pokarmów, warto zastanowić się, czyje zachowania wziąć za wzór, który można naśladować. Wzorem takim są zachowania ludzi szczupłych, którym jakże często zazdroszczą mający nadwagę. O tych zachowaniach, sytuacjach, w których one występują, dużo piszą tacy autorzy, jak H. Fensterheim i J. Baer (7); R. Sharpe i D. Lewis (41), D. C. Rirnm i J. C. Masters (34). One też będą stanowić podstawę informacji, które poniżej przedstawimy.Zacznijmy od cech sytuacji, w których spożywamy posiłki.Obserwacje osób szczupłych wskazują, że mają one tendencję do spożywania posiłków w określonym, mniej więcej tym samym czasie. Osoby jedzące więcej niż potrzeba (przybierające na wadze) mają tendencję do spożywania pokarmów nie tylko określonych, wynikających z planu dnia godzinach (np. śniadanie 7.00; drugie śniadanie 11.00; obiad 15.00 i kolacja 20.00), ale spożywają różnego rodzaju pokarmy w przerwach między posiłkami, jakąś kanapkę, cukierek itd. Jest to zapewne związane ze wspomnianym podsuwaniem nam w dzieciństwie smakołyków o różnych porach, bez względu na pory posiłków.