Miejsce, w którym spożywamy posiłki, powinno być w specjalny sposób nakryte, obrusem czy serwetką, a samo jedzenie należy umieścić na talerzu. Tego rodzaju nakrycie miejsca spożywania posiłków będzie prowadzić do ograniczania przypadkowego jedzenia, gdy miejsce, w którym jemy, nie jest w określony sposób przygotowane. Można jako zasadę przyjąć: jem tylko w miejscu nakrytym, na talerzu, za pomocą sztućców itp.Zwraca się również uwagę na to, że samo jedzenie należy w odpowiedni sposób przygotować: pokroić, udekorować itp. Tego rodzaju przygotowanie pokarmu jest również jednym z zabiegów prowadzących do zmniejszenia liczby sytuacji wywołujących zachowania związane ze spożywaniem pokarmów, a tym samym zmniejsza szanse przypadkowego jedzenia. Z dotychczasowych rozważań dotyczących czasu i miejsca spożywania posiłków wynikają pewne inne zalecenia.Spożywając jakiś pokarm należy poświęcić czas tylko tej czynności, nie wolno jednocześnie zajmować się jakimiś innymi sprawami, takimi jak czytanie książki czy oglądanie TV.